Publicaties Verslagen Kerngroep

Schriftelijke oproep aan gemeente en ondernemers BMC’s

Aan: Het college van burgermeester en wethouders van Waddinxveen
De heer E. Pelser, directeur Wayland Energy b.v.
De heer A. van der Eyk, directeur Wayland Developments
De heer W. Lexmond, directeur Beijerinck b.v.
De heer L. Kruiswijk, directeur Wagro b.v.

 

Waddinxveen, 14 februari 2019

 

Onderwerp: biomassacentrales (beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald)

 

Geacht college, geachte ondernemers,

Zoals bekend is er - oprecht en gefundeerd - veel weerstand en ongerustheid bij de inwoners van Waddinxveen ten aanzien van de geplande biomassacentrales (BMC’s) en alles wat er omheen in Waddinxveen plaatsvindt. Niet alleen de discutabele voorgeschiedenis van de planvorming (minimale informatievoorziening naar de burgers), maar ook de keuze voor de wijze van energieopwekking, het opsplitsen in twee centrales naast elkaar - waardoor aan minder hoge milieueisen hoeft te worden voldaan - en de gekozen locatie aan de Zesde Tochtweg zorgen voor veel wrevel en vraagtekens bij de burgers.

 

Het is niet voor niets dat er zo massaal tegen de BMC’s is geprotesteerd (maar liefst ruim 4550 handtekeningen en 461 bezwaarschriften).

 

Desondanks volhardt u als gemeentebestuur en ontwikkelaars/exploitanten in uw plannen om twee BMC’s aan de Zesde Tochtweg en een derde BMC aan de Tweede Blokweg te realiseren.

 

Waarom toch uitgerekend op steenworp afstand van de bebouwde kom!?, terwijl de op te wekken energie uitsluitend is bedoeld voor de - energieslurpende - glastuinbouw in het achterland van de betreffende locaties! De inwoners van Waddinxveen hebben hier op geen enkele wijze profijt van, maar ervaren wel volop de lasten. En dat is niet het enige.

 

Het is namelijk niet uitsluitend de komst van de BMC’s die ons zorgen baart. Het gaat ons tevens om de optelsom van de te verwachten overlast en emissies van de verschillende projecten, te weten:

  • de rest-uitstoot van de BMC’s (de BMC-filters vangen de emissie immers niet voor de volle 100% af);
  • de uitstoot en het lawaai van de vele te verwachten vrachtwagenbewegingen (t.b.v. de bevoorrading van de BMC’s, t.b.v. de aan- en afvoer van goederenstromen voor het kolossale in aanleg zijnde distributiepark en de glastuinbouwcomplexen);
  • de te verwachten uitstoot en het lawaai van het, zonder twijfel, vele andere verkeer op de binnenkort aan te leggen Vredenburghlaan;
  • de te verwachten geluidsbelasting van de BMC’s.

Alle geruststellende woorden ten spijt is het bij elkaar opgeteld nogal wat, dat wij aan emissies en andere overlast voor onze kiezen krijgen. Daarnaast zullen de woningen in de omgeving van de BMC’s ongetwijfeld in waarde dalen. Kunnen wij de rekening bij u neerleggen?

 

Voldongen feiten zijn de verkeersintensieve Vredenburghlaan, het omvangrijke glastuinbouw areaal (met ’s-avonds en ’s-nachts nu al aanzienlijke lichthinder), het al even omvangrijke distributiepark, inclusief de daarmee samenhangende, in rap tempo verdwijnende groene ruimte ten zuiden van Waddinxveen.
Daar is helaas niets meer aan te doen, daarmee zullen we moeten leren leven.

 

Het is echter nog altijd mogelijk om de planvorming m.b.t. de BMC’s zodanig aan te passen dat nagenoeg alle burgers er vrede mee kunnen hebben. Er is immers nog geen spade voor de bouw van de BMC’s in de grond gestoken en ook het bijbehorende warmtenet moet nog worden gerealiseerd. Het vergt in die zin relatief weinig inspanning om alsnog naar een andere locatie uit te zien, liefst zo ver mogelijk verwijderd van de bebouwde kom (het zou overigens nóg wenselijker zijn als er alsnog een emissievrije vorm van energieopwekking wordt ingezet).

 

Voor de vrijkomende locatie aan de Zesde Tochtweg kan dan een andere bestemming worden gevonden. Een alternatieve - uiteraard minder belastende! - bestemming in de sfeer van (nog altijd) ‘agribusiness’. Het bestemmingsplan voor de betreffende locatie kan op die manier ongewijzigd blijven.

 

Op deze wijze kan deze onmiskenbaar commercieel interessante locatie alsnog succesvol en verantwoord te gelde worden gemaakt.

 

Mede namens de inwoners van Waddinxveen verzoeken wij u derhalve met klem om u alsnog empathisch te betonen ten aanzien van onze zorgen en in ieder geval naar een andere, zover mogelijk van de bebouwde kom verwijderde, locatie uit te zien.

 

Het zou u sieren indien u hieraan gevolg heeft.

 

Het bespaart u en ons tevens de nodige vervolgprocedures, c.q. rechtszaken en ten leste een gang naar de Raad van State.

 

Bij voorbaat onze dank,

hoogachtend,

 

Geen biomassacentrale Waddinxveen
De bewoners van de appartementen aan het Noorderlicht nrs. 1 t/m 45

 

Namens deze,
J.W. van der Meer



Adressanten:
Het college van Burgermeester en Wethouders van Waddinxveen
Postbus 400
2740 AK Waddinxveen

 

Wayland Energy b.v.
T.a.v. de heer E. Pelser
Weg en Land 2
2661DB Bergschenhoek

 

Wayland Developments
T.a.v. de heer A. van der Eyk
Weg en Land 2
2661DB Bergschenhoek

 

Beijerinck b.v.
T.a.v. de heer W. Lexmond
Tweede Bloksweg 54 B - 56
2742 KK Waddinxveen

 

Wagro b.v.
T.a.v. de heer L. Kruiswijk
Tweede Bloksweg 54 B - 56
2742 KK Waddinxveen


Terug