Publicaties Hart van Holland Waddinxveen

Partijen willen pilot houtstookvrije wijken

Partijen willen pilot houtstookvrije wijken

 

Waddinxveen – Wethouder Gezina Atzema gaat onderzoeken of er in Waddinxveen een pilot gehouden kan worden met houtstookvrije wijken. PCW en D66 willen af van kleinere luchtvervuilende installaties.

 

Door Erik van Leeuwen

 

PCW en D66 pleitten voor zo'n onderzoek tijdens de raadscommissie over duiding van het luchtkwaliteitsonderzoek door het bedrijf Tauw. In cijfers uit modelrekeningen komt naar voren dat kleinere biomassainstallaties, zoals een hootstokerij of open haard, in verhouding veel vervuilender zijn dan de grotere bmc's. "Ze zorgen in verhouding voor twee keer meer luchtvervuiling en wekken vijftig keer minder energie op. De impact van die kleine installaties is dus vele malen groter voor de luchtkwaliteit", stelde Lambert den Dekker van de PCW.

 

Hij rekende aan de hand van nationale cijfers uit dat in Waddinxveen 1700 kleinere biomassainstallaties zijn, samen goed voor een uitstoot van 2500 kilogram fijnstof per jaar. "Dat is nogal wat."

 

Den Dekker zocht in de commissie medestanders op dit punt en vond Art-Jo Wittenberg (D66) aan zijn zijde. "We zijn altijd tegen de grote biomassainstallaties geweest, maar inmiddels zijn we ervan overtuigd dat ook de kleinere zeer schadelijk zijn. We hebben lang gedacht dat de CO2-uitstoot neutraal was. Wat ons betreft gaan we terug naar nul."

 

Het grote probleem is dat een eventueel verbod op houtskoolinstallaties en open haarden moeilijk te handhaven is. Voor installaties tot 130 kilowatt is geen meldingsplicht. Dat is ook de voornaamste reden dat de VVD geen voorstander is. "Een ander argument is dat wij het betuttelend vinden. Ik vind dat we met zo'n verbod achter de voordeur komen van mensen. Dat willen we absoluut niet", aldus Andrea Bakhuizen.

 

Verbod
Zij ziet veel meer in een verbod van installaties van boven de 130 KW. Wethouder Atzema denkt dat een verbod lastig wordt. "Ik kan me wel iets voorstellen waarbij het gebruik van kleine installaties wordt ontmoedigd. Zo'n voorstel is terug te vinden in het Schone Lucht Akkoord dat we als gemeente hebben ondertekend."

 

Bakhuizen: "Met goede communicatie kunnen we onze inwoners wijzen op de impact." Dat vond Den Dekker 'te soft'. "Een A4-tje in de bus doen lijkt mij niet genoeg. Ik vind dat hier een kans ligt, want er wordt wel 2500 kilogram aan fijnstof de Waddinxveense lucht ingeblazen. We maken ons met zijn allen erg druk over de drie grote bmc's, maar er staan er al heel veel in Waddinxveen. Niet aan de Zesde Tochtweg maar gewoon in onze woonwijken."

 

Inspreker Toon de Jong viel Den Dekker bij. Hij riep op tot een verbod van houtkachels en open haarden in de bebouwde kom. "Ik maak mij zorgen over de luchtkwaliteit. Niet van grote biomassainstallaties die gefilterd worden, maar van houtkachels en open haarden die met een onvolledige verbranding fijnstof uitstoten die teerhoudend is."

 

Sylvia Vink (Weerbaar Waddinxveen) vond het jammer dat de focus bij de verbetering van de luchtkwaliteit vooral op de bmc's kwam te liggen. "Volgens mij is de grootste luchtvervuiler het verkeer."

 

Eerder op de avond had Gert van Straalen van de Vereniging Behoud Landelijk Waddinxveen gezegd dat de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan (N207) zeer schadelijk is. "Het trekt onnoemelijk veel en extra verkeer aan." 

 

Bron    : Hartvanwaddinxveen.nl

Datum : 15-02-2020

Auteur : Erik van Leeuwen


Terug