Publicaties Hart van Holland Waddinxveen

Bijna 36 miljoen euro subsidie voor Wayland

Bijna 36 miljoen euro subsidie voor Wayland

 

Den Haag – Wayland Energy heeft van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een subsidietoekenning van 35,9 miljoen euro gekregen voor de geplande biomassacentrale aan de Zesde Tochtweg in Waddinxveen.

 

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) zal over een periode van twaalf jaar worden uitgekeerd. Het geld neemt de ‘onrendabele top’ van energieproductie uit biomassa weg – zonder subsidie (en bij een lage gasprijs) is het anders te duur om een biomassacentrales draaiende te houden. Dit bedrag van 35,9 miljoen euro is een maximum. De daadwerkelijke uitkering wordt naar beneden bijgesteld afhankelijk van de gemiddelde gasprijs en de jaarlijkse energieproductie van de biomassacentrale.
Het bedrag voor Wayland is op basis van een centrale van 17,1 megawatt.
Tom Hoven van de RVO: “Wat vaak bij biomassa gebeurt is dat een installatie van 14,9 megawatt wordt gebruikt voor zowel stroom als warmte. De installatie levert van voor 14,9 megawatt stroom en daarnaast wordt ook nog warmte gewonnen. Zo wordt er dus qua energie meer geleverd dan de 14,9 megawatt (namelijk stroom + warmte) terwijl de installatie zelf (voor de vergunning) slechts 14,9 megawatt is.”
De SDE-toekenning was onderdeel van de subsidieronde ‘voorjaar 2019’ die de RVO op maandag 18 november via de website bekend heeft gemaakt.

 

De biomassacentrale van Beijerinck BV, die naast de centrale van Wayland gepland staat, kreeg in 2016 al SDE-toekenning op basis van een vermogen van 14,8 megawatt. Voor Beijerinck is dit 75,9 miljoen euro. De subsidie wordt pas uitgekeerd wanneer de centrales beginnen met het produceren van energie.
Momenteel zijn er ruim 30 grote en middelgrote energiecentrales met een vermogen van 2 megawatt of meer die maandelijks SDE-subsidie ontvangen voor (bij)stook op biomassa. Het gereserveerde maximale subsidiebedrag voor deze projecten was tot nu toe een kleine 490 miljoen euro. Hiervan heeft de RVO ruim 354 miljoen euro daadwerkelijk uitgekeerd.

 

Volgens Europese regelgeving telt energie uit biomassa als duurzame energie. Onder biomassa vallen alle organische (afval) stromen, zoals ook mest, slib en plantenafval, maar in de praktijk draaien de meeste biomassacentrales op hout. Omdat de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hout weer wordt opgenomen door de groeiende bomen is daarbij de CO2-cyclus gesloten en komt er (in theorie) geen extra CO2 in de lucht. De praktijk blijkt weerbarstiger: de gekapte bomen worden niet altijd weer herplant, en CO2-uitstoot van biomasssatransport en productie worden in de berekeningen niet meegenomen.


Onderzoek heeft uitgewezen dat bij verbranding van houtige biomassa 20 procent meer stikstof, fijnstof en CO2 vrijkomt dan bij kolen. Daarnaast waarschuwt de GGD voor de gezondheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan.

Bijna 36 miljoen euro subsidie voor Wayland

Bron     : Hart van Holland

Datum : 20-11-2019

Auteur :


Terug