Publicaties Verslagen Kerngroep

BMC Wayland definitief van de baan, BMC Beijerinck toch weer in beroep

Verslag van de Regiezitting dd 21-10-2022 mbt de 3 biomassacentrales Waddinxveen:

 

Wayland is definitief van de baan. Over een maand of 2 à 3 zal alles administratief rond zijn en wordt het onherroepelijk.

 

Wagro heeft wel de intentie om een bmc te bouwen, maar het is de vraag of het haalbaar is gezien einddatum van subsidie (start bouw) en het feit dat ze pas de centrale in gebruik mogen nemen als er een warmtenet ligt, wat volgens de Omgevingsdienst nog wel wat vragen oproept door de ligging van Wagro t.o.v. de tuinders, het warmte verlies door de afstand en de wegen die daar net nieuw zijn aangelegd waar ze onderdoor moeten.

 

Ook denkt Wagro de PAS melding uit het verleden te legaliseren, maar dat zou volgens GS nog zo'n 3 jaar duren voordat er stikstofruimte beschikbaar is. Wij denken trouwens dat zij ongeacht bovenstaande alsnog een natuurvergunning nodig hebben!

 

En als een duveltje uit een doosje was daar ineens Wim Lexmond. (Beijerinck) Hij heeft spijt van zijn uitspraak in de pers van vorig jaar, dat hij de stekker uit zij biomassaproject trekt. Hij gaf hiervoor zijn ziekte (hersentumor) aan als oorzaak.

Hij liet de rechter weten dat hij toen dingen gezegd heeft waar hij nu niet meer achter staat. Hij gaf aan niet oud te zullen worden.

 

Beijerinck heeft haast en wil zo snel mogelijk door en het liefst uit deze verzameling van zaken gehaald worden. De rechter wees dit af. Beijerinck is in beroep gegaan tegen de geweigerde natuurvergunning en in beroep tegen de geweigerde subsidie van 76 miljoen. (Deze vergunning is verlengd en afgewezen en het bezwaar  is ook afgewezen). Dus weinig kans daar. Bij een eventuele nieuwe subsidieaanvraag zou deze geweigerd moeten worden op grond dat de RVO geen nieuwe subsidies meer afgeeft voor installaties met laagwaardige houtige biomassa. Volgens Lexmond zijn paprikastelen geen laagwaardige biomassa, dus kan subsidie gewoon alsnog verleend worden. Het bleef onbeantwoord wat hij nou precies wilde gaan doen met de stengels. Hij had het ook over vergisting. Ipv houtige biomassa (zoals in alle aanvragen staat vermeld) gaat hij dus veranderen naar paprika stengels. Volgens Beijerinck kan dit binnen de huidige vergunning omdat het gebouw niet is veranderd. De ODH wees erop dat alles dan opnieuw moet worden ingediend, want nieuwe invoer betekent andere emissies.

 

Ook Beijerinck heeft een PAS melding gedaan en hoopt deze alsnog te legaliseren. Zijn advocaat zegt dat ze geen natuurvergunning nodig hebben omdat ze nul emissie hebben. Waarom dan al die moeite om een vergunning te krijgen? Wij weten het antwoord wel: Nul emissie is onmogelijk.

 

Bovendien denkt Lexmond ook subsidie te kunnen aanvragen voor het warmtenet, nu Wayland geen gebruik meer maakt van de 5 miljoen euro subsidie.

 

Dus ipv van 1, hebben we weer 2 bmc's om tegen te strijden.

 

Met potlood staat de rechtzaak gepland op 8 februari 2023.

 


Terug